Velkommen ny student!

Under har vi samlet litt informasjon som kan være nyttig å ha med seg de første dagene, sammen med svar på noen ofte stilte spørsmål

Viktig! Lumen bruker først og fremst facebook som kommunikasjonsverktøy.

For å få med deg sosiale arrangementer i regi av Lumen, og annen viktig informasjon må du være en del av den lukkede gruppen.

Faglige arrangementer blir postet på Lumen sin facebook side, lik og følg siden for å sikre at du får varsel.

  • Fadderordningen er et studentorganisert tilbud den første uken av studiestart, som vektlegger det sosiale. Her er det meningen at du som student skal få noen kjente fjes til studiehverdagen.

    Uken er fullspekket med aktiviteter. På dagtid er du med mentorgruppen din, og på kveldstid tar fadderne dine deg med på en rekke forskjellige arrangementer.

    Sjekk ut årets program for fadderuken

  • Studieprogrammet Energi tilbyr en mentorordning for førsteårsstudentene. Du får tildelt en mentor og en mentorgruppe som du møter allerede første dag i fadderuken. Mentoren din arrangerer regelmessige sosiale lav-terskel samlinger for gruppen.

    Til forskjell fra en fadder er en mentor tilgjengelig for studentene hele første studieår.

  • Som ny student er det mye å sette seg inn i, og mye som skal gjøres - som man kanskje ikke er klar over. Frykt ei, her kommer en hjelpende hånd.

    Det gjør du her

    1. Aktiver din UiB brukerkonto
      Første som må gjøres er å aktivere din UiB konto.

    2. UiBtreet
      Link og påloggingsinformasjon kommer på e-post i slutten av juli.
      En viktig nettside med infromasjon om hvordan du praktisk gjør deg klar til studiestart. Her finner du informasjon om: ditt campus, mottaket i studiestart og mentorordningen du blir en del av, dine digitale verktøy, tips og triks, eksamen, timeplan mm.

    3. Semesterregistrer deg ved UiB
      Logg deg inn på StudentWeb, klikk på Utdanningsplan og følg instruksjonene. Å registrere seg innebærer blant annet å melde seg opp til undervisning og eksamen.
      Frist: 1. september (høst) og 1. februar (vår)

    4. Betale semesteravgift
      Du må betale semesteravgift hvert semester. Lite tips: du får ikke lån og stipend før den er betalt, så alltid betal den så fort som mulig!
      Frist: 1.september (høst) og 1.februar (vår)

    5. Søke om stipend og lån
      Søk stipend og lån hos Lånekassen. Du kan søke uten å ha betalt semesteravgift, men må betale den for å få stipend og studielån utbetalt.

    6. Melde adresseendring i folkeregisteret og hos posten
      Meld adresseendring i Folkeregisteret og videresending hos Posten. For å få omgjøringsstipend kan du ikke bo hjemme hos dine foreldre, og må bevise det ved å bytte adresse.

    7. Skaffe deg adgangskort
      Skaff adgangskort. Kortet fungerer som studiebevis, lånekort til biblioteket, adgangskort til rom og til utskrifter.

    8. Last ned studentbevis appen
      Studentkortet er ikke tilstrekkelig nok for å få studentrabatt der det tilbys. Du må derfor laste ned studentbevis appen.

    9. Pensum
      Pensumbøker kan kjøpes brukte av eldre studenter, nye hos Akademika på Studentsenteret eller bestilles på nett. Matnat har egen kjøp og salg side på Facebook.
      Oversikt over pensum finner du på hvert enkelt emne sin side på UiB sine nettsider, under “Litteraturliste”.
      Tips! Vent til etter første forelesning med å skaffe pensum, for å høre med foreleser hvilke bøker som er nødvendig.

    10. Hvor er jeg?
      Kart over campus: Last ned MazeMap
      Busselskapet i Bergen og omegn heter Skyss og reiseplanleggeren deres er din venn. Last ned Skyss reise og Skyss billett.

    11. Koble deg til internett på campus
      På UiB bruker vi Eduroam, logg deg på med alle dine enheter.

    • UiBtreet - du logger deg inn og finner oversikt over det du skal gjøre før studiestart og mer om velkomstuken.

    • Mitt UiB - læringsplattformen på UiB, etter at du har logget deg inn og semesterregistrert deg, finner du emnene dine her.

    • Studentweb - plattformen hvor du administrerer egne personopplysninger som student. Du kan blant annet endre adresser og telefonnummer, kontrollere utdanningsplanen din, melde deg opp til eksamen og få karakterene dine etter sensur.

    • Lånekassen - søk om studielån, få oversikt over dine utbetalinger mm.

    • Sammen - studentsamskipnad som jobber for at studenter på Vestlandet skal få en flott studietid. Sammen tilbyr blant annet trening for studenter.

    • Arrangementer på MatNat - laget av studenter. Alle som vil kan publisere arrangementer som er åpne for alle studenter på MatNat.

    • UiB events - facebookgruppe for arrangementer ved hele UiB.

    • Studentorganisasjoner i Bergen - Student i Bergen har en oversikt over alle studentorganisasjonene i Bergen. I studentorganisasjoner deltar man frivillig. Det er en god måte å sosialisere med andre studenter og prøve nye ting.